CB: Bankarski sistem relativno stabilan

Bez autora
Dec 29 2011

Savjet Centralne banke danas je usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore. U izvještaju je konstatovano da su nastavljeni pozitivni trendovi u crnogorskoj ekonomiji, ali da je još uvijek rano govoriti o njenom potpunom oporavku s obzirom da su efekti krize, a time i pojedini rizici, i dalje prisutni. Procjene Centralne banke ukazuju da je za prva tri kvartala ove godine ostvaren rast BDP-a od oko 3,5%. Takođe, u novembru je stopa inflacije ostvarila pad od 0,2%. Usporavanje globalnog rasta rezultiralo je smanjenjem cijena hrane i energenata na globalnom nivou, što je uticalo na revidiranje naniže projekcije Centralne banke o stopi inflacije u ovoj godini, tako da se očekuje njeno kretanje u rasponu od 2,75% do 4%. U izvještaju je istaknuto da nastavak trenda stabilizacije u bankarskom sektoru doprinosi stabilnosti finansijskog sistema u cjelini. Zaključeno je da u ovom trenutku ne postoje direktni rizici koji ugrožavaju finansijsku stabilnost, a ukupan nivo rizika je ocijenjen kao umjeren.

CB: Bankarski sistem relativno stabilanSavjet Centralne banke danas je usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore.

U izvještaju je konstatovano da su nastavljeni pozitivni trendovi u crnogorskoj ekonomiji, ali da je još uvijek rano govoriti o njenom potpunom oporavku s obzirom da su efekti krize, a time i pojedini rizici, i dalje prisutni.

Procjene Centralne banke ukazuju da je za prva tri kvartala ove godine ostvaren rast BDP-a od oko 3,5%. Takođe, u novembru je stopa inflacije ostvarila pad od 0,2%. Usporavanje globalnog rasta rezultiralo je smanjenjem cijena hrane i energenata na globalnom nivou, što je uticalo na revidiranje naniže projekcije Centralne banke o stopi inflacije u ovoj godini, tako da se očekuje njeno kretanje u rasponu od 2,75% do 4%.

U izvještaju je istaknuto da nastavak trenda stabilizacije u bankarskom sektoru doprinosi stabilnosti finansijskog sistema u cjelini. Zaključeno je da u ovom trenutku ne postoje direktni rizici koji ugrožavaju finansijsku stabilnost, a ukupan nivo rizika je ocijenjen kao umjeren. Međutim, usporeni trend rasta svjetske ekonomije i aktuelna ekonomska situacija u Evropskoj Uniji zahtijevaju povećan stepen opreznosti.

U saopštenju CB se navodi da je na sjednici razmotrena situacija u bankarskom sektoru i konstatovano je da su u novembru značajno poboljšani svi parametri kvaliteta aktive. Ukoliko se nastavi najavljena tendencija banaka u pravcu izmještanja loših kredita što je realno očekivati polazeći od najava banaka i restrukturiranja dospjelih, a neizmirenih obaveza svojih klijenata, sa velikom vjerovatnoćom se može očekivati da će bankarski sektor 2011.godinu završiti sa pozitivnim finansijskim rezultatom.

Istovremeno, evidentno je blago smanjenje aktive i kreditnog potencijala banaka, kao i blagi pad depozitnog potencijala koji je karakterističan za kraj finansijske godine. Kontinuirane supervizorske aktivnosti potvrđuju da je bankarski sistem relativno stabilan, likvidan i solventan. CBCG će nastaviti da pažljivo prati situaciju i na nivou bankarskog tržišta i na nivou pojedinačnih banaka i prema potrebi preduzimati korektivne mjere.

Savjet je donio Odluku o javnom objelodanjivanju podataka od strane banaka, usaglašenom u najvećem dijelu sa Direktivom 2006/48EZ, kojom se banke obavezuju da najmanje jedanput godišnje javno objavljuju kvantitativne i kvalitativne podatke o svom poslovanju propisane odlukom. Na navedeni način, obezbjeđuje se viši stepen trasparentnosti poslovanja banaka u Crnoj Gori i u skladu sa međunarodnim standardima.

Savjet je donio Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o izvještajima koji se dostavljaju Centralnoj banci Crne Gore u skladu sa Zakonom o bankama kojima se postojeći izvještajni obrasci usklađuju sa novom Odlukom o adekvatnosti kapitala. Sa ovom odlukom će se obezbijediti sveobuhvatniji i kvalitetniji obuhvat izvještavanja supervizije Centralne banke.

Savjet je donio Odluku o dopuni Odluke o privremenim mjerama za upravljanje kreditnim rizikom u bankama kojom se uvodi obaveza obezbjeđenja prethodne saglasnosti Centralne banke vezano za obavljanje transakcija kupovine i prodaje kreditnih potraživanja i potraživanja po osnovu lizinga. Iako prodaja i kupovina potraživanja predstavlja dio dozvoljenih poslovnih aktivnosti banke, na navedeni način Centralna banka ostvaruje pravovremevo sagledavanje faktičkog stanja u banci i supervizorsko djelovanje, jer ove aktivnosti mogu ukazivati na moguće probleme u banci koji uzrokuju prodaju potraživanja. Na ovaj način će se eliminisatu u potpunosti eventualna mogućnost primjene loše bankarske prakse, neadekvatnih transfernih cijena i pozitivno uticati na finansijsko poslovanje banaka. Osim toga, kroz proces razmatranja zahtjeva za davanje saglasnosti vrši se procjena opravdanosti prodaje ili kupovine potraživanja sa aspekta karaktera eventualnih posledica koje mogu nastupiti za banku, kao i njihove usklađenosti sa važećom regulativom.

Savjet je donio Odluku o dopuni Odluke o bankarskom ombudsmanu kojom se obezbjeđuju neophodni materijalno-tehnički uslovi za ostvarivanje funkcija bankarskog ombudsmana, a posebno u dijelu obavljanja nesmetane pisane komunikacije bankarskog ombudsmana sa klijentima banaka i finansijskih institucija, kao i korespondencije sa drugim subjektima, kaže se u saopštenju direkcije za odnose sa javnošću CBCG.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik